Het voetbalseizoen is ten einde en de keuze om een terrasje te pakken is verleidelijker dan de sportschool binnenstappen. Je kent het misschien wel, we noemen het ‘zomer’. De fysieke gesteldheid wordt minder en eigenlijk alles waaraan je gewerkt hebt is binnen de kortste tijd weer verdwenen… Nou, dit jaar wilde ik dit niet weer meemaken.

Maar hoe dan…?

Sinds enkele maanden kickboks ik bij MAHA coaching. Dit bevalt mij, ondanks dat ik geen verdere achtergrond heb in de vechtsport, hartstikke goed. Ik werd hierbij zowel conditioneel en technisch flink geprikkeld. I.v.m. de zomerstop was er even geen kickboksen, dus ging ik op zoek naar iets anders om toch fitter te worden in de zomer, naast het ‘standaard’ fitnessen. Iets waarbij ik zowel mijn kracht als conditie in kan verbeteren en een activiteit waarbij ik ook daadwerkelijk regelmatig zou blijven sporten gedurende zomer. Toen ik hoorde dat MAHA coaching het Off Season Program aanbood, was de keuze snel gemaakt om mij in te schrijven voor het trainingsprogrammat. Hier heb ik geen moment spijt van gehad.

Het Off Season Program, telde 2 trainingen per week, 1,5 uur per training, gedurende 4 weken. De trainingen werden verzorgd door Marvin (personal trainer) en Dominic (fysiotherapeut). De trainingsgroep telde ongeveer tien leden, zowel mannen als vrouwen, het sportniveau verschilde per persoon. Tijdens de trainingen begonnen we vaak met verschillende mobiliteit oefeningen, gevolgd door oefeningen gericht op kracht, conditie en coördinatie. De meeste oefeningen waren nieuw voor mij. De mobiliteit oefeningen gaven mij persoonlijk een duidelijk beeld en nieuwe inzichten waaraan ik te weinig had gedaan de afgelopen jaren.

Het fijne tijdens de oefeningen was dat zowel Marvin en Dominic de oefeningen voordeden en vervolgens, wanneer wij zelf aan de slag gingen, feedback gaven tijdens de uitvoer van de oefening. Ook legden zij duidelijk uit waar de oefeningen voor dienden, waardoor ik veel nieuwe oefeningen heb leren kennen. Door de variatie in oefeningen werd het lichaam telkens opnieuw geprikkeld. Een groot deel van de trainingen sloten wij af in circuitvorm, waarbij je oefeningen constant op high intensity met minimale rust achter elkaar moest uitvoeren. Als ik even voor mezelf spreek; na deze oefeningen was ik helemaal gesloopt en volgens mij de rest van de groep ook. Tijdens de trainingen motiveerden de trainers ons om tot het gaatje te gaan. ‘Slopen’!

Voor herhaling vatbaar!

Ondanks het harde werken, het ‘slopen’ en de spierpijn na een training, was het trainingsprogramma top.  De sfeer binnen de groep was prettig en iedereen motiveerde elkaar. Marvin en Dominic hebben veel handvatten gegeven om met nieuwe inzichten het sporten voort te zetten. Daarnaast ga ik nu fitter het nieuwe voetbalseizoen in dan ooit te voren.

Sandro


‘’Kom op, nog maar 15 seconden!’’

Een dikke, dikke JA tegen een volgend Off season program! Een jaar geleden heb ik een fikse enkelblessure opgelopen, sindsdien fysiek niet meer in staat (voor mij zelf) op gewenst niveau te presteren op het voetbalveld. Ik zag de mogelijkheid van het Off Season program langskomen, de mogelijkheid om weer fit aan het nieuwe voetbalseizoen te beginnen. Vier weken lang, twee keer in de week, werken aan maximaal kracht, uithoudingsvermogen en sport-specifieke vaardigheden. Dit op een fanatieke, uitdagende maar bovenal leuke manier. Marvin en Dominic, mannen met kennis van zaken, die je zelfs in een hittegolf weten te motiveren om tot het naadje te gaan. Naar mijn idee is vertrouwen in de mensen die je trainen een essentieel deel, bij deze geen twijfel over mogelijk. Het Off season program is zodanig ingericht dat je eerst de basisprincipes beheerst, om hier verder op voor te borduren tijdens de volgende lessen. De trainingen zijn uitdagend, zeer pittig maar altijd op maat. Een gevarieerd oefenprogramma, iedere week goed voorbereid, met elk een duidelijk doel. At the end een zeer positief effect op mijn algehele kracht en uithoudingsvermogen, maar zeer zeker ook een boost in mijn vertrouwen om het nieuwe voetbalseizoen seizoen fitter in te gaan.

Rianne


In maart brak ik tijdens een voetbalwedstrijd mijn kuitbeen, waarna deze middels een operatie opnieuw moest worden vastgezet met platen en schroeven. Om sterker terug te komen ben ik direct gaan revalideren bij mijn werkgever. Deze revalidatieperiode ging snel voorbij. Ik kon snel de draad wat betreft het sporten oppakken, maar kon nog steeds niet pijnvrij sporten. Ik moest concluderen dat ik op het gebied van kracht en conditie veel had ingeleverd.

In het verleden heb ik zowel personal als functional training bij Marvin gevolgd. Tijdens deze trainingen kwamen kracht, stabiliteit, uithoudingsvermogen en flexibiliteit aan bod, waardoor mijn fitheid, conditie en lichaam sterker was dan voorheen. Toen ik las dat Marvin en Dominic een Off Season program voor sporters hadden opgezet, wist ik voldoende. Dit was voor mij de gelegenheid om in mezelf te investeren, waardoor ik sterker aan het nieuwe voetbalseizoen kon beginnen. Het programma is zo neergezet dat ik in een tijdsbestek van 4 weken ging werken aan mijn uithoudingsvermogen, krachtsinspanningen en plyometrie om mijn lichaam belastbaarder te maken en mijn sportprestaties te verbeteren. Naar mate de trainingen vorderde merkte ik dat ik sterker werd en meer vertrouwen kreeg ik mijn lichaam. Marvin en Dominic blijven je motiveren om het uiterste uit jezelf te halen en je grenzen te verleggen waardoor je oorspronkelijke doel van deelname niet vergeet. Ik ben ervan overtuigd dat het Off Season program van toegevoegde waarde is geweest en zal ook tijdens het voetbalseizoen blijven trainen om mijn fitheid naar een hoger niveau te brengen.

Tim


Lichamelijke beweging schiet er bij mij veel te vaak bij in. Beter gezegd, ik sport al een tijd helemaal niet. Ik weet hoe belangrijk sporten is, maar ik kan mijzelf er heel slecht toe motiveren omdat ik weet dat ik mij een beetje verloren voel in zo’n sportschool. Ik heb geen idee wat voor oefeningen ik eigenlijk moet doen en daardoor heb ik nooit het gevoel dat het effectief is en verveel ik me vooral. Op social media kwam een aantal keren het bericht voorbij van MAHA Coaching omtrent de Off Season training. Ik wist niet zeker of het wel iets voor mij was en of ik dat zou kunnen bijbenen, want ik had wel al vaker gehoord dat Marvin’s trainingen pittig zijn. Aangezien mijn nieuwsgierigheid toch gewekt was stuurde ik een bericht of ik hier aan mee zou kunnen doen. Ik had al een heel jaar “off-season” en ik moest mijzelf verdorie eens een schop onder de kont geven en zorgen dat ik weer in beweging kwam. Deze 4-weekse cursus leek me hiervoor een mooie kick-start. Marvin bevestigde dat ik hier zeker aan mee kon doen, dus zo gezegd zo gedaan.

Wat een spierpijn heb ik gehad! Zwaar was het zeker, maar ook erg leuk. Hard trainen in een gezellige en ontspannen sfeer. Hoewel de groep heel divers was -mannen, vrouwen, recreatieve- en wedstrijdsporters was de cursus voor ons allemaal haalbaar en absoluut ook uitdagend genoeg. De oefeningen waren steeds gevarieerd en werden duidelijk uitgelegd. Door de betrokkenheid van Marvin en Dominic werd iedereen individueel goed begeleid, ook al trainden we in groepsvorm. De cursus was precies wat ik zocht. Het was uitdagend, motiverend en met een top begeleiding en gezellige sfeer. Applaus voor de groep, voor mezelf en zeker voor de coaches! Ik heb weer plezier gevonden in sporten, dat was mijn goal en die hebben we bereikt.

Mirjana